De voorjaars paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën zoals de Bruine kikker en de Alpenwatersalamander) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt meestal plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. (Bron: Amfibieëntrek – padden.nu)
De afgelopen twee weken hebben we in onze bioblitz omgeving, Zweiersdal en omstreken laat maar zeggen, ’s avonds, soms tot middernacht met een emmer, een zaklamp en een reflecterend hesje aan, padden van de weg gehaald. Om te voorkomen dat ze onderweg naar hun favoriete voortplantingsplek platgereden worden.
Wanneer u wilt meehelpen met het verplaatsen van de padden dan zijn er een paar dingen van belang:
- pak de amfibieën niet op, tenzij het niet anders kan;
- houd er rekening mee dat padden ziekten met zich kunnen meedragen dus draag wegwerp handschoenen;
- verplaats de padden in het verlengde van hun looprichting van de weg in de berm;
- rijd in onze buurt heel langzaam en probeer alles wat het postuur van padden of gevallen blad heeft te ontwijken.
Tot en met vandaag, 23 maart, zijn er 51 padden en 4 bruine kikkers gered. Of dat helpt? Ja, maar in welke mate is moeilijk te zeggen.
In verschillende vijvers in/aan het Zweiersdal gaan de padden eiklompen en eiersnoeren leggen. Wanneer we die met zijn allen met rust laten wordt het overweldigende resultaat van van de voortplanting in juni zichtbaar, dan huppen er duizenden kleine padjes rond. Prachtig is dat.