Ga naar de inhoud

Waar is mijn waarneming gebleven?

Het gebeurt iedereen die op waarneming.nl of via ObsIdentify soorten meldt: je waarneming wordt verwijderd en je krijgt een mailtje met de reden. Waarneming.nl houdt via 250.000 vrijwilligers bij hoe het gaat met de Nederlandse natuur. Daar horen aangeplante soorten niet bij. 

Omdat de gegevens ook worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en verspreidingskaarten is er een heel leger aan, ook vrijwillige, specialisten op allerlei soortgroepen. Zij controleren veel waarnemingen met de hand. Zij schatten in of het hier om een aangeplante, wilde of verwilderde soort gaat. En dat is best lastig want er zijn natuurlijk veel gevallen op het randje: ze zijn uit een naburige tuin aan komen waaien, al heel lang geleden geplant of staan om allerlei andere reden in jouw tuin of park. Het Zweiersdal is grotendeels tuin, heemtuin en park. Dat dilemma komt hier dus vaak voor. 

Trek het je niet aan, waardeer de inzet van deze vrijwillige moderatoren en help ze door geen waarnemingen te doen die overduidelijk โ€œtamโ€ zijn. En als je het echt niet snapt, kun je ze een berichtje sturen. We hebben al zoโ€™n 250 plantensoorten die wel geaccepteerd zijn en nu begint het seizoen van de bijen, kevers, zweefvliegen en nachtvlinders en die bepalen helemaal zelf waar ze heen vliegen.