Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht telweek 6

Inmiddels zijn we bij 800 verschillende soorten aangekomen. De Broekbosreus is er één die afgelopen week door Sylvia is gezien in de Zomp. Net als de Smalle Randwants die werd waargenomen door Margreet Meijer. De eerste Gierzwaluw is gesignaleerd door Gerben van Winkelen en verder bijna 100 andere waarnemingen de afgelopen week. Zoals bijvoorbeeld de Citroenvlinder door Rob Houthuizen.

Er komen nog steeds waarnemers bij. Inmiddels zitten we op meer dan 100 in het Zweiersdal, met een totaal aantal waarnemingen meer dan 3000! En met nog 55 dagen voor de laatste 200 soorten zou dat moeten gaan lukken, we gaan er in ieder geval voor!

Natuurlijk was er ook weer een workshop, deze keer gegeven door Astrid Boerkamp van Arnhem Zoemt, bij Suzanne thuis in de meest knusse college zaal die ik ooit gezien heb.

Zij hield een, met mooie plaatjes ondersteund, college over wilde bijen en hoe zij leven. De meeste (70%) van de wilde bijen, leven in gangetjes in de grond. Van de meer dan 360 soorten maken 65 soorten gebruik van bijenhotels of oud droog hout en holle stengels boven de grond en dan is er nog een groep die in en boven de grond kan leven. Wilde bijen zijn gebaat bij heel verschillende inheemse bloemen soorten liefst dichtbij hun “woning”. Het leven van wilde bijen is over het algemeen kort, veel korter dan ik dacht, slechts een paar weken. In die tijd leggen ze eitjes en zorgen ze voor voldoende voedsel waarmee de larve zich kan voeden.

Na het college bezochten we een prachtig bijenhotel aan de Ploegseweg waar we verschillende soorten hebben kunnen zien en daarna een standaard bijenhotel aan de Geelkerkenkamp waar minstens zoveel bijen actief waren.
Wil je meer te weten komen over deze en andere insecten in het Zweiersdal meld je dan aan voor de wandeling met Dick Belgers op vrijdagmiddag 28 april a.s.

Hartelijke groet van het immer enthousiaste festivalteam.

Mocht je via de groepsapp op de hoogte gehouden willen worden van alle nieuwtjes meld je dan hier aan: