Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht telweek 10

Hallo vrienden, tellers en buurtgenoten,

Nu de temperatuur buiten stijgt zijn er ook steeds meer insecten die tevoorschijn komen. Samen met Dick Belgers hebben we er heel wat gevonden afgelopen vrijdag. Een lekker zonnetje en verschillende biotopen wakkerden het enthousiasme bij de deelnemers en Dick aan.  Hij schepte zijn net vol en kieperde de inhoud in een witte bak, wij op onze knieën er omheen om te kijken wat er allemaal rond kroop. Bijvoorbeeld de Moeraskrabspin, vastgelegd door Floris van Kuijk en de Liesgrasrietkever die werd gefotografeerd door Joost Borsboom

Er viel zoveel te ontdekken dat we de oorspronkelijke wandeling niet helemaal hebben afgelegd in de twee uur die we hadden. In de Zuiderbeek krioelde het van de waterbeestjes en er naast leven talloze insecten, groot en klein. Dick kon eindeloos vertellen over welke soorten je waar kunt verwachten en waarom dat zo is. We sloten de wandeling af bij de vijver onderaan de Weverstraat. Weer veel geleerd.

Zaterdagmiddag was er een zoektocht naar Wilde bloemen in Henk’s Pluktuin. Gids Marijn Filius vertelde er enthousiast over. Welke planten die tussen de groenten staan, hebben welke functie en waarom staan ze op een bepaalde plek. Eigenlijk bestaat er helemaal geen onkruid hier. De planten en prachtige bloemen maken pigment, verbeteren de grond, je kan ze eten of ze houden beestjes op afstand of lokken ze juist. Over iedere bloem wist deze deskundige ecoloog wel iets te vertellen. Het was een mooie middag op een geweldige plek aan het eind van het Zweiersdal.

Op www.festivalzweiersdal.nl  staat de teller inmiddels op 1139, waar zullen we uitkomen? Er staan nog acht activiteiten op stapel: wil je leren over bijen, luisteren naar vroege vogels, waterdiertjes spotten, het kan allemaal, zie hier het volledige programma. Je bent van harte welkom. Wel graag even aanmelden.

Hartelijke groet van het immer enthousiaste Festivalteam.

Mocht je via de groepsapp op de hoogte gehouden willen worden van alle nieuwtjes meld je dan hier aan: