Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht telweek 11

Hallo vrienden, tellers en buurtgenoten,

Geweldig, de teller van de Bioblitz staat inmiddels op 1198, wat een mooi resultaat dat we samen al hebben neergezet. Natuurlijk gaat het niet alleen om tellen, ook buren leren kennen is een doel van ons Festival. Samen met enkele buren en geïnteresseerden van wat verder weg hebben we afgelopen zondag over andere buren – wilde bijen- geleerd en diezelfde buren begluurd, bekeken en gefotografeerd. De middag begon wederom in de kleinste collegezaal van Oosterbeek waar we met 13 mensen net niet helemaal in pasten. Dit maakte het verhaal van de enthousiaste Astrid Boerkamp over wilde bijen en de specifieke planten die zij nodig hebben niet minder interessant. Geboeid hebben we een half uur van haar verhaal genoten. 

foto: Frank van der Mijn

Daarna zijn we op pad gegaan naar de tuin bij de flat van Bato’s wijk om daar de bijen te zien. Onderweg kwamen we als eerste de Heggenrankbij tegen, deze foto is gemaakt door Sylvia.

De tuin bij de flat van Bato’s zijn lag er mooi verzorgd bij. De zon maakte de stenen warm en daardoor waren er verschillende bijen en wespen soorten actief in de weer. Een prachtig glanzende Vuurwesp, gefotografeerd door Suzanne van Snippenburg, zat in een klokje en Franse wespen waren druk aan het werk met het bouwen van een nest in de parasolvoet, eveneens vastgelegd door Suzanne. Naast wilde bijen zagen we ook prachtige rupsen en vele verschillende bloemen die kleurrijk in bloei stonden. De tuin wordt met aandacht bijgehouden, dat zagen we meteen. Fijn dat we er een kijkje mochten nemen.

Terug in het Zweierdal hebben we de middag gezellig met een kop thee bij Suzanne afgesloten. Iedereen kreeg een blijvende lathyrus mee om de wilde bijen populaties te ondersteunen. Weer een succesvol evenement.

Er staan gelukkig nog een aantal activiteiten op stapel: Luisteren met en naar vroege vogels met aansluitend een ontbijt in het Zweiersdal, Waterdiertjes spotten, Vleermuizen jagen, Plantengallen herkennen. Het kan allemaal, zie hier het volledige programma. Je bent van harte welkom. Wel graag even aanmelden.

Tegelijkertijd willen we jullie allemaal alvast wijzen op de afsluiting van ons festival, met een heuse “biodiverse markt” op zondag 18 juni waarbij we ook bekend maken hoeveel soorten we hebben gezien en welke daarvan zeer bijzonder zijn. Iedereen is welkom om even over de markt te wandelen en een kopje thee te drinken in het Zweiersdal. We hopen natuurlijk dat jullie er bij zijn.

Mocht je via de groepsapp op de hoogte gehouden willen worden van alle nieuwtjes meld je dan hier aan: