Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht telweek 5

Afgelopen telweek werden we geconfronteerd met een kleine daling van het aantal soorten dat we hebben waargenomen, zie ook vorig nieuwsbericht. Inmiddels hebben we die kleine afname weer ruimschoots goedgemaakt: de soortenteller staat op 684 om 21:15 uur vandaag. Daarnaast mooie berichten over twee goedbezochte excursies in dit weekend.

Met je neus tegen de boom

Onder leiding van onderzoeker Henk-Jan van der Kolk hebben we gisteren (15 april) naar korstmossen gezocht op het oude begraafplaatsje aan de Fangmanweg. En we hebben ze gevonden. Deze voor veel mensen onbekende symbiose van schimmels en algen zijn fascinerend mooi als je ze van dichtbij bekijkt met een loep. En ze zijn een indicator voor luchtvervuiling, leerde een groepje van 10 enthousiaste speurders van Henk-Jan terwijl ze met hun neus tegen een boom of grafzerk gedrukt stonden. Er zijn zo’n 800 soorten in Nederland waarvan inmiddels ruim 80 in onze BioBlitz

Uit vogelen

Vanmorgen vroeg om 6:15 uur zijn we gaan vogelen met Frank en Harry, beide bevlogen experts als het om vogelroep en -zang gaat. In twee groepen zijn we gaan wandelen in de omgeving en hebben we in de kakofonie aan voorjaarsgeluiden, die gaan over territorium bewaken en verleiden, verschillende soorten leren onderscheiden. Niet altijd makkelijk maar met een beetje geduld van de experts hebben we zeker bijgeleerd. Zwartkop (zie hieronder), Vuurgoudhaan (helaas net buiten ons telgebied) Boomklever en natuurlijk de Grote bonte specht die er vrolijk op los hamerde konden we goed horen.

Met een gezellig gezamenlijk ontbijt in het Zweiersdal en qigong voor de liefhebbers hebben we de ochtend afgesloten. Er zijn steeds weer nieuwe mensen die meedoen met tellen in het Zweiersdal samen met 93 mensen hebben we 2471 waarnemingen gedaan in “ons” gebied. 

Ben je benieuwd naar welke insecten er eigenlijk in insecten hotels wonen kom dan naar de volgende activiteit op zondag 23 april met Astrid Boerkamp.

Mocht je meer te weten willen komen over insecten in het Zweiersdal meld je dan aan voor de wandeling met Dick Belgers op vrijdagmiddag  28 april.

Alle nieuwtjes ontvangen via Whatsapp? Meld je dan hier aan: